Hvorfor søvn er så pokkers vigtig…

Når vi er i søvnunderskud, så er det første, der sker i vores hjerne, at den ene procent, der adskiller os mennesker fra andre arter bliver påvirket.[1]

Men hvad er den 1% så? Den styres af de dele af vores hjerne, der hedder neo cortex og frontallappen.

Man kan se det som en rytter på en hest. Rytteren kan til dels styre hesten, men hestens har også en vilje. Den kan gå egne veje, hvis den vil.


Altså er vaner og instinkter (hesten) ”stærkere” end vores rationelle tanker (rytteren).

Når neo cortex og frontallappen har overtaget, så er det, at vi kan noget andre pattedyr fx chimpansen ikke kan:

  1. Vi kan løse komplekse problemer

  2. Vi kan arbejde sammen med andre

  3. Vi kan forstille os fremtiden

  4. Vi er optimister


De fire tilsammen gør, at vi mennesker kan arbejde sammen med andre om at løse komplicerede opgaver mens vi har fokus på en lysere fremtid.

Derfor er det vigtigt, at vi har hinanden. Det er vigtigt, at vi hjælper og støtter hinanden. Det er vigtigt, at vi omgiver os med mennesker, der spiller os stærkere. Det er vigtigt, at vi spiller andre stærkere.

Og sidst med ikke mindst er det vigtigt, at vi får vores søvn, så vi kan bevare denne evne.


Når vi sover bruger kroppen fx tid på at genoprette cellerne, den sørger for, at de processer, der skaber energi, regenererer og den reducere mængden af giftstoffer i kroppen. Det er sundt for alle kroppens organer, at vi sover.


Desuden har hjernen travlt med at få flyttet alt det, vi har lært og lageret fra hippocampus, hvor det først registres, over i cortex, hvor det lagers. Det kan sammenlignes med at flytte filer fra et USB-stik over på en harddisk. Dette forgår under det, der hedder NREM-søvnen.


For at få den bedst mulige NREM-søvn skal man gå i seng før midnat. Da der på det tidspunkt sker et skifte, så vi simpelthen ikke vil få nok NREM-søvn, hvis vi først går i seng efter midnat.


Den anden slags søvn hedder REM-søvn. Det er under denne søvn, at alt det nye vi har lært og lageret flettes sammen med det, vi allerede ved og kan.


REM-søvnens længste faser har vi til slut i søvnen, så for at give denne søvn de optimale betingelser skal du sove ca. 8 timer. Som du kan se på modellen nedenfor går du simpelthen glip af den længste fase med REM-søvn, hvis du fx kun sover 6 timer.

REM-søvnen er også vigtig for evnen til at regulere dit humør, være kreativ og empatisk. Så hvis du misser den vigtige REM-søvn kan du også have tendens til hurtigere at bliver sur og irriteret.


I sin bog ”Ikke til forhandling - livets ligning” skriver Chris MacDonald også om, hvad man så kan gøre for at få en bedre søvn.


Han kalder det ”5 ting, du sandsynligvis IKKE vil gøre for at forbedre din søvn!” Det er fem råd, der ifølge videnskaben øger mulighederne for en bedre søvn.


De kommer her:

  1. Stå op på samme tid hver dag. (I weekenderne max 30 min ekstra.)

  2. Gå i seng på samme tid hver dag. (I weekenderne max 30 min ekstra.)

  3. Sluk for alt med lysende skærme to timer før sengetid. Du kan med fordel dæmpe belysningen og helt undgå LED-lys.

  4. Vær ikke presset på tid.

  5. Begræns koffein (Én lille kop om morgenen og en lille kop efter frokost.) og alkohol (Max 1 genstand 6-8 timer før sengetid.).

Ville det være muligt for dig, at leve efter disse forslag? Måske et eller to?


Mit håb med dette indlæg er at skabe en opmærksomhed på, hvor vigtig søvnen er for at vi kan fungere og præstere som mennesker. Måske kan du ændre bare en lille smule i din hverdag og så faktisk få et bedre søvn mønster.

Jeg ved, at jeg selv har fået en bedre søvn og bedre rutiner omkring søvnen, siden jeg er begyndt at give det opmærksomhed.


Min erfaring er at man også kan gøre en positiv forskel ved at ændre på få ting.


Har du brug for hjælp eller sparring om din søvn, så kig forbi min hjemmeside. Der er både øvelser, guidet meditationer og mulighed for at sparre med mig 1:1.


Sov godt, når du kommer der til ❤


[1] MacDonald, Chris. ”Ikke til forhandling - livets ligning”. Politikkens Forlag JP/Politikens Hus A/S. 2020. Denne bog er kilde til hele denne artikkel.

29 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Englekort