Eksamen – kom an

Eksamen set fra lærerens vinkel...


Jeg har været til en del eksamener i mit - både som elev og som lærer.


Da jeg var elev, var jeg mega bange for at gå til eksamen. Det var faktisk først, da jeg gik til eksamener på lærerseminariet, at jeg fik helt styr på min nervøsitet.


Jeg har prøvet at gå i sort, jeg har glemt alt jeg vidste, jeg har grædt, jeg har været utrøstelig… Jeg vil våge den påstand, at jeg har prøvet det, man frygter sker til eksamen…


Nej, det er løgn, jeg har ikke prøvet, at jeg pludselig var nøgen - og jeg er heller ikke død af det… Det sidste har jeg faktisk frygtet…


Jeg har altid være velforberedt, nogle gange også så forberedt, at jeg kunne blive bange for om det lød som om jeg læste op af bogen.


Jeg har, efter jeg er blevet lærer, undret mig over, hvordan man, også mig selv, kan køre sig selv så langt ud, at man ikke tør snakke med to mennesker, som håber, at det hele kommer til at gå rigtig godt.


FOR LÆRER OG CENSOR HÅBER AT DET KOMMER TIL AT GÅ RIGTIG GODT!


Da jeg havde min første eksamen, gjorde jeg, hvad jeg kunne for at klæde mine elever på, så de helt præcis vidste, hvad de skulle vide. Jeg prøvede at gøre det meget tydeligt, at de kun skulle vide det i bøgerne - ikke mere. Det var helt vildt vigtigt for mig, at klæde dem så godt på som overhovedet muligt.


Jeg har kun mødt lærere, der havde det mål. Lærere vil gerne, at deres elever klare sig rigtig godt. Det er jo for pokker deres arbejde. Man vil som lærer gerne kunne fortælle, at ens elever klare sig godt, for så har man gjort et godt stykke arbejde.


Jeg har virkelig gjort, hvad jeg kunne både som lærer og censor, for at eksamen skulle være en god oplevelse. Heldigvis kan den nemlig være det.


Jeg har tit sagt til mine elever, at censor er der for, at sikre sig at alt går ordentligt og stille og roligt for sig. Læreren er der for at hjælpe eleven alt, hvad man kan med at få alt det, I ved frem. Det er jo det man bedømmer ud fra. Begge er der for at skabe en hyggelig stemning.


Når man er læreren, så er man spændt på, hvordan censor er. Det er man på grund af to ting.


Ét: Man skal være sammen med det menneske to nogle gange tre hele dage, hvor man skal smalltalke og samarbejde.


To: Jo bedre man kan samarbejde med dette fremmede menneske, jo bedre en oplevelse kan man give eleverne.


To gange har jeg haft dårlige oplevelser i forbindelse med samarbejdet. Den ene gang var jeg ny som censor - og var ikke skrap nok i forhold til at stå på en bestemt karakter. Nu er det mere end ti år siden, men det har været med til at gøre, at jeg senere blev ved med at stå på mit, hvis jeg var uenig til den gode side - altså så karakteren blev højere.


En anden gang havde jeg en jeg på ingen måde kunne skabe nogle former for energi med. Vi var dog heldigvis enige om bedømmelser, men det var hårdt arbejde at gøre eksamen til en god oplevelse.


Når det er sagt, så har jeg virkelig mange - MANGE - oplevelser, hvor der har været god kemi mellem mig og censor/lærer, hvor vi har kunnet snakke elever, der brød sammen op på en god middel karakter. Hvor elever, der måske ellers kun ville ha’ fået 10 fik 12. Hvor elever, der ikke havde forberedt sig overhovedet alligevel fik en god oplevelse.


For det har været det fælles mål - altså at skabe en god oplevelse for alle.


Men hvad så hvis jeg stadig er bange? Jamen, så kommer der lige lidt her, der forhåbentligt kan hjælpe til ro…

  • Eksamen kan være en god oplevelse.

  • Du skal ikke kunne forklare, hvorfor der står det, der står i bøgerne. Hvis du kan forklare det, der faktisk står i bogen, så er du klar - så kan du nok.

  • Det er okay, at du får spørgsmål, som du ikke kan svare på. Det er for at finde ud af, hvor meget du faktisk kan. De skal komme - de spørgsmål.

  • Hvis der kommer et spørgsmål, som du ikke kender svaret på. Så prøv alligevel at svare. Måske svare du rigtigt. Hvis ikke, så ved lærer og censor bedre, hvordan de kan guide dig i den rigtige retning. For det vil de gerne.

  • Censor er blot et menneske. De er som oftest helt nede på jorden - og vil gøre, hvad de kan for at hjælpe.

  • Hvordan det går til eksamen er blot et udtryk for, hvordan du havde det lige præcis den dag og i det selskab. Lige om lidt er det glemt.

  • Hvis det hele går ad Pommerns til, så pyt. Du lærer en hel masse af det. Du skal nok finde en vej til det du skal alligevel. Du er stadig et dejligt menneske. Du kan stadig en masse ting.


Træk vejret dybt, snart er det sommer ❤
7 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle